Zilveren Sieraden, Zilveren Sieraden Schoonmaken

Kun je het oxidatie proces van zilveren sieraden vertragen?

Zilveren hanger met rookkwarts en peridoot

In de vorige twee artikelen hebben we vermeld waardoor je zilveren sieraden zwart kunnen worden en hoe je ze weer prachtig glanzend krijgt. Maar is er ook een manier waarop we het oxidatie proces van je zilveren sieraden kunnen vertragen? Die vraag gaan we in dit artikel beantwoorden.

Helaas is het niet zo dat je het oxidatie proces volledig kunt wegnemen, maar er zijn wel tips om het proces te vertragen. Zilveren sieraden kun je het beste zoveel mogelijk dragen dan blijven ze het mooist en is er de minste kans op oxidatie. Maar wil je ze een tijdje niet dragen dan kunnen onderstaande tips je helpen om ze zo goed mogelijk op te bergen.

Hoe kun je je zilveren sieraden het best opbergen?

Zilversulfide is de stof die er voor zorgt dat er een zwarte aanslag op je zilveren sieraden komt. Dit wordt veroorzaakt door een zwavelhoudende verbinding in de lucht. Dus om je sieraden te beschermen tegen oxidatie kun je ze het beste opbergen in een luchtdichte zwavelvrije verpakking. Kleine plastic zakjes met een sluitstrip zijn hier bijzonder geschikt voor. Deze toepassing beschermt je zilveren sieraden en zorgt ervoor dat je ze zelden aan een grote schoonmaak beurt moet onderwerpen.

Zilveren sieraden krijgen uitslag van sulfide

Een andere oorzaak van de zwarte aanslag op je zilveren sieraden is sulfide en andere luchtverontreiniging. Op de markt zijn anti-oxidatie strips verkrijgbaar die je bij je zilveren sieraden kunt bewaren. Deze strips bevatten een stof (actieve houtskool) die verschillende verontreinigende stoffen zoals sulfide uit de lucht absorberen. Dit zorgt ervoor dat je sieraden oxidatie vrij blijven. De actieve stof die in deze strips is verwerkt heeft maar een beperkte levensduur en moeten van tijd tot tijd worden vervangen.

En zilveren sieraden houden ook niet van vocht

Een hoge luchtvochtigheid is een van de belangrijkste oorzaken dat zilveren sieraden oxideren. Dus als je ze opbergt zorg er dan voor dat dat vochtvrij gebeurd. Silicia gel kan hier prima voor worden gebruikt. Deze gel in de vorm van korrels worden vaak in kleine zakjes verpakt. Deze zakjes kunnen gemakkelijk bij je zilveren sieraden worden bewaard en helpen het vocht uit de lucht te houden. Het zijn dezelfde zakjes die ook worden gebruikt om medicijnen en voedsel vochtvrij te houden en werken ook uitstekend voor sieraden. Ook de silicia gel korrels moeten van tijd tot tijd worden vervangen omdat de korrels op een gegeven moment verzadigd zijn en geen vocht meer kunnen absorberen.

Poetsen maar

Ben je dol op poetsen dan is er ook nog de mogelijkheid om het oxidatie proces op die manier tegen te gaan. Er zijn verschillende soorten zilverpoets waarvan het de bedoeling is dat het poetsmiddel niet van de zilveren sieraden worden afgespoeld. Dit poetsmiddel vormt een beschermende laag op het oppervlak van je sieraad en vertraagd het oxidatie proces. Zorg ervoor dat je daadwerkelijk zilverpoets voor zilveren sieraden gebruikt en niet voor andere voorwerpen, anders bestaat de mogelijkheid dat er krassen ontstaan op je sieraad.

Al met al is de anti-oxidatie behandeling en manier om de snelheid of de mate waarmee je zilveren sieraden vervuilen te verminderen. Het idee is om je zilveren sieraden zo veel mogelijk vrij van zwarte aanslag te houden zodat ze thuis gereinigd kunnen worden zonder dat je een professional moet inschakelen.