Tibetaanse Zilveren Sieraden, Zilveren Sieraden

De symboliek van Tibetaanse zilveren sieraden

Tibetaanse zilveren hanger met turkoois en koraal

Tibetaanse zilveren sieraden zijn spiritueel gezien heel belangrijk voor de Tibetanen en staan dan ook bol van de symboliek. Veel zilveren sieraden hebben dan ook een religieus symbolisch karakter. De meest voorkomende is het Om symbool (het geluid van het universum) en is van grote betekenis voor Boeddhisten.

Tibetaanse zilveren sieraden met de Om Mani Padme Hum mantra

Het tweede veel voorkomend symbool is de Om Mani Padme Hum mantra. Tibetaanse Boeddhisten geloven dat het hard opzeggen van de mantra de kracht en zegen van Chenrezig oproept, de belichaming van mededogen. Het kijken naar een geschreven versie van de mantra heeft hetzelfde effect, vandaar dat het Tibetaanse straatbeeld uit talloze gegraveerde mantra’s bestaat. Ze worden op stenen en muren geschilderd, op palen langs de weg zodat de reiziger ze kan zien én de mantra wordt ook veelvuldig in zilveren sieraden verwerkt. Het ronddraaien van een geschreven mantra in een gebedsmolen heeft hetzelfde effect, hoe meer exemplaren van de mantra hoe gunstiger de uitwerking.

Tibetaanse zilveren sieraden met het Kalachakra symbool

Het derde symbool dat vaak terug te vinden is op Tibetaanse zilveren sieraden is het kalachakra symbool. Deze bestaat in totaal uit tien symbolen die samen een diepe specifieke betekenis hebben. Het bestaat uit zeven afzonderlijke lettergrepen gecombineerd met drie andere componenten. In totaal maken deze tien zeer krachtige elementen samen het Kalachakra symbool. Deze tien machten worden beschreven als de tien bestaansvormen; lichaam, bewustzijn, ruimte, wind, vuur, water, aarde, stabiliteit, beweging en de ongeziene en eeuwige goden.

Tibetaanse zilveren sieraden met de acht heilige Boeddhistische symbolen

Verder zijn er nog de acht heilige boeddhistische symbolen. Deze symbolen dienen en pedagogische functie, want ze onderwijzen het boeddhistische principes in een vorm die gemakkelijk te onthouden is. Deze acht symbolen komen veel voor op Tibetaanse zilveren sieraden. Elk van deze acht symbolen representeert een kenmerk van de leer van Boeddha. Elk symbool houdt zijn eigen onafhankelijke autoriteit, maar wanneer ze zich samen bundelen vermenigvuldigen de krachten. Deze acht heilige symbolen van het boeddhisme bestaan uit een parasol, gouden vissen, een vaas, een lotus, een oneindige knoop, de rechtsdraaiende schelp, het Dharmawiel en het overwinningsbanier. Veel van deze symbolen worden ook alleen afgebeeld op de zilveren sieraden uit Tibet zoals de lotus bloem en de knoop zonder einde.