Zilveren Sieraden, Zilveren Sieraden Schoonmaken

Hoe krijg je je zilveren sieraden weer mooi glanzend?

Zilveren Peruaanse ketting met agaat en hout

 

In ons artikel Waarom worden je prachtige zilveren sieraden zwart? hebben we uitgelegd waardoor zilver oxideert. De voornaamste reden hiervan is dat zilver reageert met zwavel. Een gas dat overal in de lucht voorkomt. Door deze chemische reactie krijgen je zilveren sieraden dat vervelende zwarte laagje. Maar hoe krijg je de prachtige glans van je zilveren sieraden weer terug?

Het reinigen van je zilveren sieraden

Voordat het zilver zwart wordt zijn er meestal eerst wat gelige verkleuringen zichtbaar op je sieraad. Om te voorkomen dat het hele sieraad gaat oxideren kun je het best je zilveren sieraden meteen aan een sopje onderwerpen zodra het de eerste tekenen van verkleuring vertoond. Maak een lauw warm sopje en voeg een klein beetje milde zeep toe, zorg ervoor dat deze zeep geen chemicaliën bevat. Eventueel kun je een heel zacht borsteltje gebruiken om het vuil beter te verwijderen. Wees hierbij heel voorzichtig zodat er geen beschadigingen of krassen op je sieraad komen. Als je op deze manier je zilveren sieraden regelmatig reinigt en onderhoudt zul je zien dat je niet met sterkere middelen aan de gang hoeft om je sieraden mooi glanzend te houden.

Het reinigen van je zilveren sieraden met zilverpoets

Mocht er toch een zwarte aanslag op je zilveren sieraden zijn ontstaan, dan kun je deze eenvoudig verwijderen met zilverpoets. Poets je zilver met een hele zachte doek of spons om krassen te voorkomen. In feite zijn er twee soorten zilverpoets. Zilverpoets die je zwarte aanslag als sneeuw voor de zon laten verdwijnen en zilverpoets die aanvullend hierop zorgt voor bescherming tegen oxidatie. Lees goed de instructies op de verpakking voordat je zilverpoets aanschaft. Gebruik alleen zilverpoets dat speciaal voor zilveren sieraden is ontwikkelt en niet om je zilveren bestek mee te poetsen.

Het schoonmaken van je zilveren sieraden met een poetsdoek

Speciale poetsdoeken voor zilveren sieraden zijn over het algemeen de veiligste oplossing voor het reinigen van dit edele metaal. Deze doeken zijn bijzonder zacht zodat ze geen krassen achterlaten op je zilveren sieraad. Ook zijn ze geïmpregneerd met chemicaliën zodat de aanslag gemakkelijk kan worden verwijdert. Wrijf met de doek tegen het sieraad en de prachtige glans van zilver komt weer tevoorschijn. De poetsdoeken kunnen worden gebruikt tot ze helemaal zwart zijn geworden. Na het wassen van de doek heeft hij zijn effectiviteit verloren.

Nog een manier om je zilveren sieraden schoon te maken

Geen zin om te poetsen. Er zijn ook dompelbadjes verkrijgbaar waarmee je je zilveren sieraden echt kunt vertroetelen. Vaak worden deze reinigingsbadjes geleverd met een zeefje zodat je de sieraden gemakkelijk kunt onder dompelen. Plaats je sieraden op het zeefje, dompel ze onder en een paar seconde later haal je ze er weer stralend uit. Even afspoelen onder de kraan, goed afdrogen en je zilveren sieraden zijn weer klaar om gedragen te worden.

Deze manier van reinigen is helaas niet altijd de beste oplossing. Sommige sieraden of een onderdeel van een sieraad kan met opzet geoxideerd zijn omdat dit bij het ontwerp van het sieraad hoort. Als deze bedoelde oxidatie gereinigd wordt in een dompelbad kan het gebeuren dat het ontwerp van het sieraad verdwijnt. Ook is deze manier van reinigen niet geschikt voor zilveren sieraden die gezet zijn met edelstenen. Vooral parels, turkoois en koraal zijn uitermate kwetsbaar. Lees daarom altijd goed de gebruiksaanwijzing voordat je je zilveren sieraden onder dompelt.

Gebruik deze schoonmaak methode niet voor je zilveren sieraden

Op internet wordt een handigheidje genoemd waarmee je op een snelle manier je zilveren sieraden kunt schoonmaken. Bij dit populaire foefje moet je je zilveren sieraden op een stukje aluminium folie leggen en overgieten met heet water en soda. Doe dit alsjeblieft niet als je nog lang en met veel plezier je sieraden wilt dragen. Met deze methode wordt je sieraad als het ware gezandstraald en zal je het oppervlak van het edelmetaal beschadigen. In het begin heb je het nog niet in de gaten (zeker als het sieraad niet hoogglans is gepolijst) maar elke keer als je deze methode gebruikt haal je een klein laagje van het zilver af.

In dit artikel zijn we nog niet ingegaan hoe je je zilveren sieraden gezet met edelstenen het beste kunt reinigen. Binnenkort vind je hier informatie over op deze website.