Zilveren Sieraden

Het zilver en turkoois van de Zuni indianen

 

Traditionele inheemse Amerikaanse sieraden worden vaak gemaakt van zilver en turkoois. Turkoois is meestal een zachte edelsteen die wordt bewerkt met verfijnde ouderwetse instrumenten. Zilver is ook zacht. Het smelt bij een zeer lage temperatuur in vergelijking met andere metalen en kan worden bewerkt met eenvoudige hulpmiddelen. Zilver en turkooizen sieraden zijn er al vele vele eeuwen.

Inheemse Amerikaanse sieraden kunnen van vele materialen worden gemaakt. Maar Amerikaanse sieraden van zilver en turkoois zijn verre weg het meest populair. Deze zilveren turkooizen sieraden worden gemaakt door Navajo, Zuni, Hopi en Pueblo indianen uit het zuidwesten van Amerika.

Zuni Petit point techniek

De Zuni indianen zijn beroemd om hun uiterst delicate inlegwerk van edelstenen in zilver. Het meest klassieke Zuni sieradenontwerp is bekend onder de naam Petit Point. Deze Petit Point techniek wordt al vanaf 1920 toegepast en nog steeds zijn deze sieraden enorm populair. Een Petit Point edelsteen is een klein rond, ovaal, rechthoekig, peer of vierkant gevormde steen met de hand geslepen door een Zuni indiaanse edelsteenslijper.

Het is hele tijdrovende bezigheid om deze sieraden te maken, want voor elke edelsteen moet er een aparte zetting gemaakt worden waar vervolgens de turkoois in geplaatst wordt. Op deze manier ontstaat er een opvallende vorm die zeer kenmerkend is voor de Zuni indianen. Zo kan een ring gemaakt volgens de Zuni traditie bestaan uit wel 12 edelstenen of turkooizen en een armband bijvoorbeeld uit 80 turkooizen edelsteentjes. Zuni Petit Point sieraden zijn uniek voor de Zuni indiaanse ambachtslieden en worden nergens anders in de wereld gemaakt.

Andere indianen stammen

Ook de edelsmeden en ambachtslieden van de Navajo, Hopi en Santo Domingo indianen hebben wereldwijde aandacht vergaard met hun bijzondere reputatie voor de unieke zilveren turkooizen sieraden die ze maken. Er zijn echter ook vele voorbeelden van andere indianen stammen die prachtige zilveren sieraden maken.

Vandaag de dag blijft de traditie van het edelsmeden in combinatie met de favoriete edelsteen turkoois bestaan. Dankzij hun legendarische en historische technieken blijven inheemse Amerikaanse zilveren turkooizen sieraden de sieradenliefhebber imponeren. Deze traditionele technieken en kunstzinnige manier van edelsmeden worden van generatie op generatie doorgegeven.