Zilveren Sieraden

Koop geen zilveren sieraden voordat je dit gelezen hebt deel 1

Zilver Keurmerken

Tegenwoordig zijn er verschillende benamingen voor zilveren sieraden op de markt. Wat zijn al deze verschillende vormen van zilver en wat betekenen ze? Na het lezen van dit artikel zal je beter begrijpen wat de verschillende terminologieën zijn wanneer je zilveren sieraden of andere zilveren artikelen koopt.

Wat is zilver?

Zilver is een wit metaal, dat alle andere metalen overtreft in kleur, warmte, elektrische geleiding, polijstbaarheid en reflectie van kleur. Een interessant feitje is dat uit 1 gram zilver en draad van 2 km lengte kan worden getrokken. Zilveren wordt in vele landen gewonnen, maar de grootste producenten zijn Mexico, Peru en Australië.

Fijn zilver is 99,9 puur zilver en is in deze pure vorm te zacht om zilveren sieraden van te smeden. Het zilveren sieraad zou zijn vorm verliezen waardoor er andere metalen aan het zilver toegevoegd moet worden om het sterker te maken. Koper is hiervoor een veel gebruikt metaal. Zilver dat is gemengd met één of meerdere metalen noemt men een legering.

Verschillende soorten zilver

De Nederlandse waarborg kent 3 zilvergehalten, namelijk het eerste, tweede en derde gehalte zilver.

Het eerste gehalte zilver

Het eerste gehalte zilver is een legering en bevat 92,5% puur zilver en 7,5% koper. Dit type zilver is het belangrijkste type zilver dat wordt gebruikt voor zilveren sieraden. Belangrijke argumenten hiervoor zijn de mooie witte kleur en de goede bewerkbaarheid. In Engeland wordt het eerste gehalte zilver Standard Silver genoemd en internationaal Sterling Silver. Het eerste gehalte zilver wordt gestempeld met het .925 keurmerk.

Hoewel .925 zilver vrijwel over de hele wereld als standaard wordt gezien voor het vervaardigen van zilveren sieraden zijn er natuurlijk ook uitzonderingen op deze regel. In Peru bijvoorbeeld wordt er door de edelsmeden voornamelijk met .950 zilver gewerkt. Deze legering heeft een nog mooiere wittere glans dan .925 zilver vanwege het hogere percentage puur zilver en is hard genoeg om prachtige zilveren sieraden van te maken. Deze legering zilver wordt gestempeld met het .950 keurmerk.

Het tweede gehalte zilver

Het tweede gehalte zilver is een legering en bevat 83.5% puur zilver en 16,5% koper. Deze zilverlegering is wat kleur betreft minder mooi dan het eerste gehalte. Er is relatief veel koper aan het zilver toegevoegd waardoor er minder van de mooie witte kleur zilver behouden blijft. Deze legering wordt daardoor in veel mindere mate toegepast voor zilveren sieraden. Dit type zilver wordt gestempeld met het .835 keurmerk.

Het derde gehalte zilver

Het derde gehalte zilver met een legering van 80% puur zilver en 20% koper wordt vrijwel alleen toegepast voor gebruiksvoorwerpen waar een hardere zilverlegering voor noodzakelijk is. Horlogekasten zijn hier een voorbeeld van. Dit type zilver wordt gestempeld met het .800 keurmerk.

Zilveren sieraden die gemaakt zijn van de hierboven beschreven zilverlegeringen en die tevens een keurmerk bezitten kunnen zonder problemen als echte zilveren sieraden worden aangeschaft. Problemen geeft het pas als verkopers echt zilver voorwenden terwijl het dat niet is. Lees hier alles over in ons volgende artikel.

Bezoekers lazen ook: