Zilveren Sieraden

Koop geen zilveren sieraden voordat je dit gelezen hebt deel 2

Keurmerken zilveren sieraden

 

In voorgaand artikel hebben we omschreven welke type keurmerken er voor zilveren sieraden zijn zodat je op een veilige manier zilveren sieraden kunt kopen zodat je zeker weet dat ze echt zijn.

Verzilverde sieraden

Helaas komt het ook voor dat er zilveren sieraden worden aangeschaft waarvan later blijkt dat ze niet van zilver zijn gemaakt. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn bij verzilverde sieraden. Er is uiteraard niks mis met verzilverde sieraden zolang deze maar niet worden gekocht als echte zilveren sieraden. Verzilverde sieraden worden meestal gemaakt van koper of nikkel, waarbij het sieraad vervolgens wordt blootgesteld aan galvanisatie. Galvanisatie of electroplating is een methode die gebruik maakt van elektriciteit om een voorwerp in dit geval het sieraad te bedekken met een laagje puur zilver. Het resultaat is een sieraad dat eruit ziet alsof het van .925 zilver is vervaardigd, maar het nadeel is dat tijdens het dragen het uiterst dunne laagje puur zilver slijt en het basismetaal koper of nikkel zichtbaar wordt. Een voordeel van verzilveren sieraden is dat ze een stuk goedkoper zijn dan echte zilveren sieraden.

Sieraden gemaakt van alpaca zilver

Een ander metaal dat wel eens voor zilver doorgaat is Alpaca zilver. Deze benaming kan voor verwarring zorgen, maar alpaca zilver is geen zilver. Het bestaat uit koper, zink en nikkel al heeft het wel een zilverkleurig uiterlijk. Alpaca zilver wordt ook wel Berlijns zilver, nikkelzilver, hotelzilver, armeluiszilver, nieuwzilver, gerozilver, argentaan en maillechort genoemd. Ook dit metaal wordt vanwege zijn kleur als basis gebruikt voor verzilverde sieraden.

Sieraden gemaakt van nikkel

Ook nikkel is een zilverwit metaal dat erg op zilver lijkt al heeft het soms een zeer lichte gele zweem. Een groot nadeel van nikkelen sieraden is dat veel mensen en met name vrouwen er allergisch voor zijn. Deze allergie zorgt voor uitslag op de huid. Omdat sieraden op de huid worden gedragen kan er door het dragen van deze sieraden contacteczeem ontstaan. Wees dus voorzichtig met het dragen van sieraden gemaakt van nikkel.

Ben je opzoek naar echte zilveren sieraden, laat je dan niet verleiden door de benaming van het type zilver maar ga voor het eerste gehalte zilver met het bijbehorende keurmerk.

Bezoekers lazen ook: