Zilveren Sieraden

Is zilver vermeille het nieuwe goud?

Zilveren hanger met vermeille

Zilveren sieraden met daarover een goudlaagje, beter bekend als vermeille, worden steeds populairder. Op dit moment zie je een verscheidenheid van gouden kleuren die worden gebruikt zoals geel, roze en zelfs wit. Er zijn zelfs ontwerpers die aan het experimenteren zijn met groene en paarse goudlaagjes.

Een groot voordeel van vermeille is dat het mooie sieraden voor meer mensen betaalbaar maakt. Het is natuurlijk fantastisch om het uiterlijk van een gouden sieraad te hebben, zonder daarvoor de prijs te betalen. Misschien wordt vermeille wel een kunstvorm op zich. Met verschillende kleuren goud die een patroon of een achtergrond voor gekleurde edelstenen vormen.

Zal vermeille uitgroeien tot een belangrijke trend in de toekomst?

Werken met zilver is goedkoop in vergelijking met goud. Dit biedt de mogelijkheid om te experimenteren met nieuwe ontwerpen gegoten in zilver. Het toevoegen van een dun goudlaagje zorgt er niet alleen voor dat het eruit ziet als echt goud, de ontwerper krijgt op deze manier ook een portfolio met afgewerkte ontwerpen die kan worden nagemaakt in elk edelmetaal dat de klant wenst. Consumenten willen sieraden liever aanraken dan kijken naar een ontwerptekening.

Maar deze ideeën komen niet zonder een beetje controverse, want onder ontwerpers is er een verhitte discussie over het gebruik van vermeille voor een designer lijn. Zo zijn er ontwerpers die vinden dat vermeille de waarde van de betere sieraden verzwakt. En er zijn natuurlijk zeer succesvolle ontwerpers die alleen maar exclusieve en unieke gouden sieraden maken voor een zeer hoge prijs. Deze ontwerpers denken er niet aan om vermeille te gebruiken. Maar er zijn ook ontwerpers die verguld zilver omarmd hebben omdat ze het gevoel hebben creatievere sieraden te kunnen maken voor een breder publiek en voor een lagere prijs.

Beide partijen hebben goede argumenten. Zeker een kunstenaar die gespecialiseerd is in zeer dure aangepaste ontwerpen wil massa en goedkope sieraden vermijden. Maar de meeste ontwerpers hebben niet een hele schare rijke klanten, maar verkopen aan de gemiddelde, dagelijkse klant. En vermeille is een perfecte match voor hen.

Verguld zilver is er al sinds de tijd van de Etrusken en is vandaag de dag nog steeds een populaire product. Of je houdt ervan of je haat het, maar zilver vermeille zal blijven.