Peruaanse Zilveren Sieraden, Zilveren Sieraden

De sieraden van de Inca’s

Zilveren sieraden uit Peru

 

In het Inca-rijk werden goud en zilver overvloedig gebruikt om kunstwerken en sieraden te maken. De Inca’s maakten de sieraden van zaden, edelstenen, zeeschelpen, leer, goud en zilver en alle andere materialen waarvan ze vonden dat het glimmend genoeg was om zich mee te versieren. Goud en zilver hadden voor de Inca’s alleen waarde als het was gesmeed tot ceremoniële voorwerpen zoals beeldjes, sieraden of versieringen voor in tombes en tempels.

Volgens de wet behoorden al het goud en zilver van het Incarijk de koning toe, die het gebruikte om zijn paleis te versieren, het verfraaien van de tempels en het belonen van trouwe onderdanen.

Binnen de Inca samenleving kon je aan iemand zijn oorbellen zien tot welke sociale klasse hij behoorde. De Incakoning en de mensen van adel droegen dagelijks oorbellen. Deze oorbellen waren vaak zo zwaar, waardoor de oorlel zover uitrekte dat het de schouder raakte.

De armband was een alledaags en hierdoor het meest gedragen sieraad in de Inca samenleving. Ze werden gemaakt van goud en zilver, kleurrijk geweven textiel, zaden en andere materialen zoals edelstenen. Maar om een tweetal redenen werden er ook speciale armbanden voor de koning ontworpen. Namelijk als onderdeel van zijn dagelijkse kledij en voor religieuze ceremonies. Armbanden waren bijzonder geliefd onder de vrouwen die ze versierde met zaden, schelpen en edelstenen.

Kettingen waren zeer populair en werden zowel door mannen als vrouwen gedragen. Veel van deze kettingen waren bijzonder zwaar omdat ze overdadig veel goud bevatte. Kettingen werden ook gebruikt als symbool voor kracht, een jongen die een man werd kreeg vaak een ketting omgehangen. En gouden borstschilden werden gebruikt door Inca krijgers als symbool voor hun dapperheid.

Bezoekers lazen ook: