Tibetaanse Zilveren Sieraden, Zilveren Sieraden

Unieke zilveren sieraden uit Tibet

Mala, gebedsmolen en Tibetaans meisje met sieraden

Zilveren sieraden spelen voor Tibetanen een belangrijke rol binnen hun spiritualiteit, het dagelijks leven en de traditionele kledij. Het boeddhisme, het geloof dat de meeste Tibetanen aanhangen, zie je duidelijk terug in de zilveren sieraden die de Tibetanen dragen. Deze zilveren sieraden brengt ze in contact met hun goden waardoor ze zich beschermd voelen tegen de vele gevaren van het leven.

Tibetanen dragen hun zilveren sieraden als een amulet die bescherming biedt. In tegenstelling tot bijvoorbeeld India waar een sieraad gewaardeerd wordt vanwege zijn edele metalen en edelstenen, is de waarde van een sieraad in Tibet gebaseerd op zijn kleur, grote en symboliek.

Sieraden als godswonder

Dat Tibetanen al bijzonder lang metaal bewerken blijkt uit de voorwerpen die zijn opgegraven uit tempels van uit de 6e eeuw. Zo zijn er zeer oude metalen Boeddha beeldjes gevonden die zeer geavanceerde technieken laten zien. Het is niet helemaal duidelijk waar deze vaardigheden van het edelsmeden vandaan komen en of de oorsprong in het gebied van Tibet ligt. Maar de Tibetaanse edelsmeden maakten zulke bijzondere sieraden en andere metalen voorwerpen dat ze in de 7e eeuw als een godswonder werden beschouwd.

Wat wel bekend is, is dat Tibet een lange tijd is blootgesteld aan invloeden van buitenaf. De zijderoute was een belangrijke handelsroute tussen oost en west, en Tibet was een geliefde stopplaats om handel te drijven. Hierdoor is het mogelijk dat Tibetaanse edelsmeden contacten hadden met edelsmeden van andere landen, waardoor hun technieken op het gebied van edelsmeden zijn beïnvloed.

Het robuuste karakter van Tibetaanse zilveren sieraden

Tibetaanse zilveren sieraden hebben vaak een wat robuust en onafgewerkt uiterlijk, en zijn dus gemakkelijk te onderscheiden van de sieraden zoals wij die in het westen kennen. Tibetaanse zilveren sieraden zijn allemaal één voor één met de hand gemaakt met als voornaamste gereedschappen een hamer en een beitel. Niemand zal een Tibetaans zilveren sieraad verwarren met een sieraad dat machinaal en in grote massa’s is geproduceerd is, en precies hierin ligt de schoonheid van deze prachtige zilveren Tibetaanse sieraden.

Tibetaanse sieraden worden zowel van goud als van zilver gemaakt, ook zijn ze vaak veel groter dan de sieraden uit de meeste andere landen. Tibetaanse edelsmeden maken ook veelvuldig gebruik van edelstenen. Turkoois en koraal zijn de favorieten, maar lapis lazuli, granaat, amethist, agaat, robijn en saffier worden ook gebruikt. Tibetanen maken ook graag sieraden van het bot van een jak (Tibetaanse os).

Ben je op zoek naar zilveren sieraden met edelstenen die voor de Tibetanen een speciale betekenis hebben zoals turkoois en koraal, bekijk dan onze collectie zilveren sieraden uit Tibet.