Peruaanse Zilveren Sieraden, Zilveren Sieraden

De maan regent zilver

Peruaanse filigrain oorbellen

 

De Inca’s zelf waren geen experts in het bewerken van metaal. Maar doordat zij veel gebieden veroverden, bevonden zich ook edelsmeden onder deze veroverde volken. Ervaren edelsmeden werden naar belangrijke steden binnen het koninkrijk overgebracht en moesten daar sieraden maken voor de Inca koning en de elite.

Vandaag de dag wordt goud als meer waardevol gezien dan zilver, maar in de tijd van de oudheid werden beide edelmetalen evenveel gekoesterd en geëerd. Binnen de oude Inca cultuur hadden goud en zilver geen geldelijke waarde, ze werden gewaardeerd vanwege hun schoonheid en hun symbolische associatie met de zon en de maan. De zon regent goud, de maan regent zilver.

De Inca’s worden beschouwd als de heersers van de Andes. Toch waren zij niet de scheppers van de Andesbeschaving, maar de erfgenamen ervan. Eeuwen voor de Inca’s hadden andere volkeren al geleerd hoe ze moesten overleven in dit gebied, een kustwoestijn die overgaat in de op één na hoogste bergketen ter wereld. Archeologisch onderzoek onthult dat deze koninkrijken prachtige kunsten en sieraden maakten. Deze pre-Inca beschavingen maakten sieraden die veel spiritualiteit en symboliek bezaten.

De speciale betekenis van de Inca sieraden

Toen de Spanjaarden in de 16e eeuw naar Peru kwamen ontdekte zij dat al het zilver en goud in het land eigendom was van de grootste heerser van de Inca’s en dat deze twee metalen werden geassocieerd met hemelse goden. De warme reflecterende gloed van goud symboliseerde een mannelijke god en de zon. De zachte koele glans van zilver symboliseert een vrouwelijke god, een bron van het levend gevende water en de maan.

In de oude Peruaanse beschavingen hadden edele metalen een speciale betekenis. Zilver en goud stonden symbool voor prestige en macht maar hadden ook een symbolische en religieuze betekenis. Sieraden van goud en zilver werden uitsluitend gedragen door de elite wat hun sociale status en politieke gezag benadrukte. Deze sieraden waren niet alleen belangrijk tijdens het leven maar ook na het overlijden. De sieraden werden dan als offer geplaatst in de tombe van de overledenen.

Bezoekers lazen ook: