Zilveren Sieraden

Koningszilver spoorloos

Schild

Photo by schutterij Sebastianus

Het koningszilver van Broederschap Sint Sebastianus uit Kerkrade is spoorloos. De 400 jaar oude schilden van zilver is een van de grootste koningsschatten van Nederland met een waarde van enkele tonnen. Van de 220 schildjes stamt de oudste uit 1617.

Het koningszilver zat in een koffer in een kluis van de Rabobank. Toen het schuttersgilde het zilver wilde ophalen voor een processie was het weg. De oorzaak blijkt een menselijk fout van een medewerker van de Rabobank. Een medewerker van de bank had twee weken daarvoor de kluis opgeschoond en het zilver meegegeven aan de reinigingsdienst. Hij dacht dat het oude carnavalmedailles waren. Uiteraard is er bij de reiningsdienst naar het koningszilver gezocht, maar er werd niets gevonden. Met het zilver werden ook de eeuwenoude statuten en andere historische documenten weggegooid. De zilveren schildjes zaten in een koffer die niet in de kluis paste bij de bank. Vandaar dat de koffer, in overleg met de schutterij, in een speciale ruimte was gezet en daar bewaard werd, naast bijvoorbeeld spullen van de bank zelf. De spullen zijn volgens de bank om nog onbekende reden niet meer gemarkeerd als waardevol en bij het afval terechtgekomen.

Volgens OLS-president Ger Koopmans zijn de schutters het hart van de schutterij, maar is het koningszilver de ziel. Volgens de OLS-federatie is de waarde van de verdwenen zilverschat nauwelijks in geld uit te drukken, vanwege de historische en emotionele waarde.

Het broederschap heeft aangifte gedaan van diefstal en verduistering. De Rabobank zegt het voorval verschrikkelijk te vinden en heeft met de schutterij overlegd, hoe tot een oplossing te komen. De Rabobank houdt er volgens een woordvoerder rekening mee dat iemand het koningszilver in bezit heeft en hoopt dat die het terugbrengt. Politie en Rabobank onderzoeken de zaak. De bank heeft een beloning voor de gouden tip uitgeloofd van 10.000 euro.