Zilveren Sieraden, Zilveren Sieraden Schoonmaken

Waarom worden je prachtige zilveren sieraden zwart?

Zilveren Peruaanse ring van filigrain

Hoe komt het toch dat je nieuwe zilveren sieraden na verloop van tijd zwart worden? Is het wel echt zilver? Wees gerust, deze verkleuring heet oxideren en het is een natuurlijk proces dat bij zilver voorkomt. En het is een fabeltje dat deze oxidatie alleen optreedt bij sieraden gemaakt van minder zuiver zilver. Ook sieraden gemaakt van het eerst gehalte zilver (.925) oxideren. Zelfs gouden sieraden kunnen oxideren.

Zilveren sieraden houden niet van luchtjes

Maar hou komt dat zwarte laagje op je zilveren sieraden terecht? Waterstofsulfide (beter bekend als de geur van rotte eieren) is een gas dat overal in de lucht voorkomt. Zodra zilver hiermee in aanraking komt ontstaat er een chemische reactie waardoor zilver zwart wordt. Dit zwarte laagje noemen we zilversulfide en kun je vergelijken met een laagje roest op bijvoorbeeld ijzer. Zwavel dat in aanraking komt met zilver is dus de belangrijkste oorzaak voor de oxidatie van zilveren sieraden. Materialen waar veel zwavel in voorkomt zijn wol, elastiek, rubber, latex, sommige parfums, uien en eieren. Maar ook de natuurlijke oliën op je huid zorgen ervoor dat je zilveren sieraden veranderen in doffe exemplaren.

Ook via de huid komen stoffen vrij die reageren met zilver. Hierbij is het sterk afhankelijk wat je hebt gegeten of je alcohol hebt gedronken en of je medicijnen slikt. Al deze middelen hebben invloed op de zuurgraad van de huid en kunnen daardoor reageren met zilver. Ook bij het transpireren komen er stoffen vrij zoals ammonia die de zuurgraad van de huid verhogen en kunnen reageren met zilveren sieraden. Zilver reageert op iedere huid anders en als je huid een hogere zuurgraad heeft zullen je zilveren sieraden ook eerder oxideren. De mate en de snelheid waarin je sieraden zwart worden is ook gerelateerd aan het klimaat in het algemeen. Een hoge luchtvochtigheid zorgt ervoor dat sieraden eerder dof worden.

Accentueer eerst je schoonheid daarna je stralende zilveren sieraden

Om het oxideren van je zilveren sieraden zoveel mogelijk tegen te gaan zijn er ook een aantal producten die beter niet in aanraking kunnen komen met zilver. Zo zijn schoonmaakmiddelen zoals chloor echte boosdoeners. Maar ook tijdens het zwemmen in zowel een zwemband als in zee is het beter om je sieraden af te doen. En dan zijn er nog alle schoonheidsproducten zoals make-up, haarspray en parfum. Probeer deze producten zoveel mogelijk te vermijden op je zilveren sieraden want ze hebben invloed op het oxidatieproces en maken zilver zwart. De zilveren regel is als volgt. Doe je zilveren sieraden pas aan als je bent opgemaakt , de haartjes zijn gekamd en de parfum is besprenkeld. Op deze manier komen je sieraden het minst in aanraking met deze producten en blijven je sieraden een stuk langer stralen.

We weten nu hoe zilveren sieraden zwart worden, maar wat kun je er aan doen? Hoe krijg je ze weer prachtig glanzend? Dat lees je in dit artikel: Hoe krijg je je zilveren sieraden weer mooi glanzend?