Balinese Zilveren Sieraden, Zilveren Sieraden

Leren edelsmeden van de Goden

Leren edelsmeden van de Goden

Hoewel de meeste Balinese edelsmeden tot de laagste sociale klasse behoorden, hebben deze edelsmeden altijd veel ontzag gekregen voor de mooie kunstwerken die ze maakten. Veel van deze edelsmeden beschouwen zichzelf als een directe afstammeling van de Brahma, de vurige Hindoe God. Volgens deze Balinezen edelsmeden leerden zij hun traditionele edelsmeedkunsten direct van de goden zelf.

Oude Hindoe boeken beschrijven de mythische geschiedenis van de vele kunsten op het eiland Bali. Zo kwam de god Mahadewa naar aarde om de goud- en zilversmeden te onderwijzen terwijl Sang Citra specifieke instructies gaf voor het maken van sieraden met edelstenen.

Bali is het enige Indonesische eiland waarbij het Hindoeïsme een sterke invloed heeft gehad op de edelsmeedkunst. De eerste zilveren sieraden die de Balinezen maakten waren kopieën van de traditionele gouden sieraden. Balinese edelsmeden hebben een voorkeur voor versieringstechnieken die voor reliëf zorgen zoals drijf-, ciseleer-,en graveertechnieken, en laten dit dan ook graag terug komen in hun zilveren sieraden. Ook passen de Balinezen de techniek van granuleren op hun zilveren sieraden toe en het zetten van edelstenen. Bij het granuleren wordt gebruik gemaakt van kleine ronde zilveren of gouden bolletjes. Deze granules worden binnen het ontwerp van het sieraad gerangschikt en vast gesoldeerd.

Celuk de thuisbasis voor de Balinese edelsmeden

De Balinezen hebben een lange en roemrijke geschiedenis. Bali was op zich een geïsoleerd eiland, maar onderhield vanwege de handel contacten met vele culturen en dat voor vele eeuwen lang. Zo is Indonesië een Nederlandse kolonie geweest en daarom vormen de Europese tradities voor het edelsmeden geen geheim voor de Indonesiërs. Kunsten en ambachten zijn een belangrijk onderdeel van hun cultuur, en onder de ambachtslieden is een gemeenschap van hoogopgeleide edelsmeden. Over het algemeen beoefenen de edelsmeden hun kunsten op het hele eiland, maar de meeste edelsmeden zitten in en rond het plaatsje Celuk.

Celuk is van oudsher de thuisbasis van meester ambachtslieden die prachtig gedetailleerde en zeer unieke zilveren sieraden maken. Balinese edelsmeden gebruiken traditionele methoden om hun unieke zilveren sieraden te maken. Edelsmeden is net als de andere kunstvormen (houtsnijden, schilderen en stoffen maken) op Bali een echt familie aangelegenheid. In Bali staan de edelsmeden bekend als Pandai, een term dat zowel slim als smid betekent.

Bezoekers lazen ook: