Balinese Zilveren Sieraden, Zilveren Sieraden

Handgemaakte zilveren sieraden uit Indonesië

Handgemaakte zilveren sieraden uit Indonesië

 

In Indonesië wordt het straatbeeld op dit moment bepaald door vrouwen die eenvoudige zilveren sieraden dragen. Maar op feesten, ceremoniële vieringen en andere plechtigheden worden er zoals voorgeschreven door de etiketten de traditionele sieraden gedragen. Welgestelde vrouwen daarentegen hebben voor elke gelegenheid en kledingstuk een bijpassend sieraad.

De edelsmeedtechnieken uit Bali en Java

Bali is al eeuwenlang het hart van de Indonesische edelsmeedkunsten. Hierdoor komen er tot op de dag van vandaag nog steeds zilver- en goudsmeden van het eiland Java naar Bali toe. Deze moderne Javaanse edelsmeden zijn gespecialiseerd in het fijne filigrain werk. In tegenstelling tot Balinese edelsmeden want zij zijn gespecialiseerd in granulatie, waarbij kleine zilveren bolletjes gerangschikt worden in prachtige geometrische patronen. Veel hedendaagse ontwerpers willen de motieven van de verschillende Javaanse en Balinezen tradities combineren. Om beide technieken onder de knie te krijgen geven Balinese en Javaanse edelsmeden elkaar les en werken ze veel samen.

De zilveren sieraden die nu bekend staan als Balinese sieraden worden zowel in Balinese als Javaanse tradities gebruikt. Balinese edelsmeden solderen kleine zilveren bolletjes gerangschikt in ingewikkelde patronen op een zilveren achtergrond. Deze techniek heet granulatie en geeft een scherp contrast tussen de donkere achtergrond van het zilver en de gepolijste bolletjes. Javaanse edelsmeden gebruiken daarentegen fijn filigrain werk op een gladde, gepolijste zilveren achtergrond. Het merendeel van de Balinese sieraden die vandaag de dag worden gemaakt zijn een combinatie van deze twee tradities.

Bovennatuurlijke krachten van Indonesische edelstenen

In Indonesië werden edelstenen meer gewaardeerd vanwege hun vorm en kleur dan om hun zuiverheid en schittering. Vroeger had iedere steen een bijzondere betekenis die nauw verweven was met de vindplaats, hierbij speelde het geloof in bovennatuurlijke krachten van de edelsteen een grote rol. Bijzondere eigenschappen werden er aan edelstenen toegekend. Zo beschermde een robijn tegen boze dromen. De edelstenen dienden dus niet alleen als versiering maar ook als amulet. Om deze reden werden de edelstenen dan ook bijna nooit geslepen, want men wilde zo min mogelijk van de steen verloren laten gaan. Pas veel later kregen edelstenen een grotere waarde nadat ze bewerkt waren.